Técnica molt efectiva en el tractament del dolor miofascial. L’objectiu és estimular el receptor muscular (fus neuromuscular) disminuint de forma immediata el dolor que pateix el pacient i produint conseqüentment una relaxació dels teixits reflexa amb augment de l’elasticitat muscular.

Hi ha dos tipus de punció seca:

  • La superficial, la qual no s’arriba al punt gatell, però aconseguim un efecte neuromodulador del dolor al relaxar les estructures del voltant del punt de punció.
  • La profunda, on s’introdueix l’agulla dins del teixit muscular fins al punt gatell produint un efecte mecànic de la placa motora del múscul i obtenint com a resposta una contracció involuntària del múscul. Aquesta és indicativa de que hem desactivat el punt gatell, per tant, la relaxació del teixit.

És una tècnica innòcua, on s’utilitzen agulles estèrils i no s’introdueix ni s’extreu cap tipus de substància. Després de la punció, el sistema nerviós central s’activa i comença un procés de regeneració d’aquest múscul afectat.

Posteriorment a la tècnica, el pacient pot referir un dolor post-punció local o moltes vegades referit a les zones corresponents al múscul tractat. És important realitzar un estirament del múscul + crioteràpia local al finalitzar el tractament.

 

puncio-seca