Categoríes
Alimentació Salut
Etiquetes
psiconeuroimmunologia

La Psiconeuroinmunoendocrinologia (PNIE) és una especialitat dins del camp de les ciències de la salut que estudia les interaccions entre el sistema immunitari, el sistema nerviós central  i el sistema endocrí. Així doncs, té com a objectiu donar una resposta a problemes de salut des d’un punt de vista integral.

Se sap actualment que a l’interior de la microbiota intestinal  (conjunt de bactèries que viuen en el nostre intestí) s’hi pot localitzar el 80% del nostre sistema immunitari innat. Per tant, l’estat de salut d’aquesta microbiota determinarà la presencia de malalties en qualsevol dels nostres sistemes.

Per posar un exemple pràctic, si presentem alteracions a nivell del nostre sistema digestiu (gasos, digestions lentes i pesades, abdomen inflat, restrenyiment/diarrea), això provocarà tota una sèrie de problemes a nivell nerviós, psicològic i hormonal. Altres afectacions que poden desenvolupar-se d’un incorrecte equilibri en aquesta microbiota són: processos al·lèrgics, malalties autoimmunes (psoriasis, artritis reumatoide, tiroïditis de hashimoto, síndrome colon irritable, celiaquia..), infeccions de repetició (cistitis, otitis…), malalties respiratòries, problemes d’ansietat o estrés, alteracions hormonals (migranyes, cefalees, cicles menstruals dolorosos, bruxisme).

Com a conclusió, és vital doncs, recuperar o preservar aquest correcte estat d’equilibri a nivell intestinal, per tal de poder assolir un estil de vida saludable.

pnie