En la nostra societat hi ha molta gent que pateix dolor orofacial, el qual es refereix a la zona de l’articulació temporomandibular. La musculatura de la zona pot donar dolor o ser molt sensible a la palpació. Poden haver casos d’hipertròfia muscular, casos d’espasme muscular (trismus), hipertròfia muscular de la zona mandibular, dolor miofacial, podem trobar també contractura pericranial. Pèl que fa a l’articulació, podem trobar dolor articular, patologia degenerativa del còndil, problemes del menisc d’aquesta articulació, sub-luxacions – luxacions mandibulars, sorolls (cruixits, poppins, crepitacions al moure la boca).

És important saber en quin estat estan les peces dentàries i si falta alguna peça. Això també podria donar dolor a la zona temporomandibular.

Hem de tenir en compte els casos de bruxisme nocturn i diürn. Aquest últim es pot arribar a autocontrolar amb unes pautes, però el nocturn és molt difícil de controlar. Per això és bo tenir una cooperació amb el dentista per realitzar un bon tractament interdisciplinari si fes falta. Els desordres temporomandibulars poden aparèixer durant la infància o en edat adulta per causes molt variades.

El tractament és dur a terme amb unes manipulacions suaus de la mandíbula per alliberar i reeducar el moviment mandibular. Un objectiu és alleujar el dolor que refereix el pacient i augmentar el rang d’obertura i harmonitzar la mobilitat global de la mandíbula.

 

atm